donderdag 9 augustus 2012

Kaart Wereld, topografie, continenten, werelddelen, oceanen, regio's

Kaart Wereld staatkundig: CIA
De aarde, ook wel aangeduid met wereld, is vanaf de Zon gezien de derde planeet in ons zonnestelsel. De omtrek van de aarde is rond de evenaar 40.075 kilometer.

De Verenigde Naties hebben het totaal aantal bewoners van de wereld op 31 oktober 2011 op 7 miljard geschat. Dagelijks komen er ongeveer 210.000 mensen bij.

Het aardoppervlak is voor 71% bedekt met water in de vorm van zeeën en oceanen. Het ander deel bestaat uit continenten en eilanden.

De aarde is gerangschikt in 6 continenten. Dit zijn, van groot naar klein, Eurazië (bestaande uit de werelddelen Azië en Europa), Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Antarctica en Australië.

Sociaalgeografisch worden Europa en Azië vaak als afzonderlijke continenten behandeld.

Oceanen
Oceaan is de verzamelnaam voor de grote wereldzeeën. Dit zijn met name de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan, de Grote Oceaan en de Antarctische Oceaan.

Het totale wateroppervlak van de oceanen, zonder randzeeën, bedraagt ongeveer 321 miljoen km2, met randzeeën 361 miljoen km2 (= 70,8% van het aardoppervlak).

Kaart wereld

Kaart Wereld topografie: CIA

Wereldkaart: USGS


Kaart wereld regio’s
De continenten Noord-Amerika en Zuid-Amerika bestaan volgens de indeling van de Verenigde Naties op statistische gronden uit vier regio’s. Dit zijn Noord-Amerika, Centraal-Amerika, Caribisch Gebied en Zuid-Amerika.

De Verenigde Naties hebben Azië op statistische gronden ingedeeld in zes regio’s. Europa is ingedeeld in vier regio’s, Afrika in vijf regio’s en Oceanië is ingedeeld in vier regio’s.

Kaart wereld regio's: VN